Korea ékkövei

Mindennapi érdekességek

2017. november 9.
Dél-Korea a csodálatos kultúrájával, érdekes szokásaival és különös ételeivel egy lenyűgöző ország, amiről nem lehet eleget olvasni, elég információt gyűjteni. És bár hiába nézünk sok doramát, hiába hallgatunk éjjel nappal k-popot, van, amit nem lehet megtanulni ezekből erről a különösen csodálatos országról. Ebben a posztban mindennapi érdekességeket gyűjtöttem össze nektek, amiket eddig talán nem is tudtatok

1. Házhoz megy a gyors kaja.

Tudtad, hogy a dél-koreaiak utálnak várni? Persze sok minden mást is utálnak, de ezt különösen. És mi lehet dühítőbb annál, mint várni az ételre, mikor farkas éhes vagy? Éppen ezért szinte minden étterem vállal házhozszállítást, na de nem csak a mezei éttermek, de még a gyorséttermek is! A rendszer jól működik, hiszen az étel általában gyorsabban odaér, minthogy kisütnél pár bundás kenyeret. Ezek az éttermek általában 0-24-ben nyitva tartanak, és vállalnak házhozszállítást, tehát ha valaki az éjszaka közepén éhezik meg, és lusta összedobni valamit, semmi akadálya, nyugodtan rendelhet magának, és nagyon rövid időn belül már ehet is.

2. A 4-es szám rettenetes balszerencsét jelent!

Méghozzá olyannyira, hogy Dél-Koreában az épületek liftjeiben ki sem írják a 4-est, helyettük egy F (four) betűvel jelölik az emeletet. Ez még a jobbik eset, ugyanis a házszámozásnál egyszerűen kihagyják a 4-est. Ráadásul erre a számra ajándékozásnál is ügyelni kell, hiszen ki akarna egy nagyadag balszerencsét ajándékba?


3. A tévhittel ellenben Dél-Korea nem retteg az Északiaktól.

Persze egy-egy komoly incidens után felbolydul az ország, de minden csoda három napig tart, így hamar lecsendesednek a dolgok. A Déliek egyszerűen már annyira megszokták az Északiak fenyegetését, hogy jobban izgatja őket, hány cukrot tegyenek reggel a kávéjukba, mint Észak fenyegetése.

4. Szerelmesnek lenni Koreában bizony nem két forint (vagyis won)!

Itt ugyanis minden hónapra jut legalább egy ünnep a szerelmesek számára. Hol a fiúk ajándékozzák meg a lányokat, hol fordítva, hol mindketten, aztán persze ott vannak az évfordulók, napfordulók – minden 100. együtt töltött napon megajándékozzák egymást. Ilyenkor pedig nem az étterem, a mozi, vagy a virág&csoki a divat, hanem bizony a drága holmik (ékszer, dizájner cuccok). Annyi biztos, hogy a szerelem kieszi a koreaiakat a vagyonukból. Ez egyébként egy érdekes téma, így a későbbiekben szentelek ennek egy külön posztot, hisz van miről beszélni, ha szerelemről van szó!

5. Mit is lehet kideríteni a vércsoportodból?

Hát bizony a személyiségedet! Ne lepődj meg, ha egy újonnan szerzett koreai barátod rákérdez a vértípusodra. Szerintük az ember személyiségét nagyban befolyásolja ez a tényező, így hajlamosak ez alapján megítélni valakit. Minden vértípusnak megvannak a maga jó és rossz tulajdonságai, így azt is megtudhatjuk, ki illik hozzánk és ki nem. Így hát nem csoda, hogy ez befolyással lehet akár egy házasságra is. Érdekesség, hogy ez eredetileg egy Japán szokás volt, ami most már része Korea kultúrájának is.

6. Egész biztos öregebb vagy, mint eddig hitted!

Koreában ugyanis mindenki legalább egy évvel idősebb a valódi koránál, vagyis hát nyugati számítás szerint. Ott ugyanis a terhesség 9 hónapja egy évnek számít, így a megszületett kisbaba nem „nulláról kezdi”, hanem rögtön egy évesnek számít. Na persze nem ilyen egyszerű a dolog. Ha a megfogantatásod évében születtél, akkor egy plusz év adódik hozzá a korodhoz, és úgy kapod meg a koreai életkorod – tehát tegyük fel, 20 évesen 21-nek számítasz Koreában. Na de ha a születésed átnyúlik a következő évbe, akkor bizony rögtön két évvel leszel gazdagabb! Így ha 20 éves is vagy, akkor is 22-nek számítasz Koreában. Na de még ennél is van ám tovább! Ők ugyanis nem a születésnapjukon öregszenek, hanem az év első napján, január 1-én. Ha tehát egy baba december 31-én született, akkor egy nappal később már 2 évesnek számít. Nekünk ez rém furcsának tűnik, de nem kell megijedni, a Koreaiak is utálják ezt a tradíciót!

1. születésnap

7. Rengeteg koreai szemüveges!

Én szemüveges létemre meg nem értem őket, de náluk nagy divat szemüveget viselni, mert az annyira zzang (menő, cool). Olyannyira, hogy sokan még csak lencsét sem rakatnak a szemüvegbe, egyszerűen az SZTK keretet hordják. De divat, vagy nem divat, rengetegen szemüvegesek azért, mert tényleg rossz a szemük. Ez pedig azért van így, mert annyira vigyázni szeretnének a bőrükre, hogy szinte alig mennek ki a napfényre. Ez pedig D-vitamin hiányhoz vezet. Egészen kiskoruk óta beléjük van nevelve, hogy a napfénytől csúnya lesz a bőrük. Magyarán, a nyugatiakhoz hasonló barna bőrük lesz, ami pedig csúnya, hisz szerintük a porcelánfehér bőr a legszebb.
Na igen ám, de akkor mit csinálnak nyáron? Nem járnak strandra, vagy nem is napoznak? A válasz igen egyszerű: de igen, járnak ők strandra, viszont nem, nem napoznak. Úgy fürdenek, hogy felveszik a fürdőruhát, és még ráhúznak egy pólót vagy toppot. De ez nem kőbevésett, látni a strandokon – elvétve ugyan – olyat is, aki nem vesz fel semmit a fürdőruha fölé. Ez egyéni döntés, de általában a pólós változatot szeretik. Viszont a napozás egyáltalán nem divat. Nagyon féltik a bőrüket a nap káros sugaraitól, és az úszómesterek gyakran fel is szólítják őket, hogy húzódjanak árnyékba, ha úgy vélik, erős az UV sugárzás.
Na de kicsit eltértem a témától. A lényeg tehát, hogy a D-vitamin hiány okozhat rövidlátást. Kutatók kijelentették, hogy ennek hiánya Koreában a legnagyobb. Ha megkérdezünk egy tanárt, azt fogja mondani, hogy a diákjai szinte egytől egyig szemüvegesek, vagy kontaktlencsét viselnek. A tizenévesek közül kerül ki a legtöbb szemüveges, és leginkább a nőkre jellemző.

Remélem, sikerült egy kis újat mutatnom nektek, és bebizonyítani, milyen érdekes is a világ Koreában. :)

5 megjegyzés:

  1. Sya.

    Nagyon érdekes volt a poszt, köszönöm, hogy ezeket leírtad.

    VálaszTörlés
  2. A vércsoportosról meg a születésnaposról még nem hallottam én sem. Ez nagyon fura :D de érdekes.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm...jó volt.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen nagyon érdekes volt:)

    VálaszTörlés