Korea ékkövei

House Of The Disappeared

2020. július 23.
Műfaj: misztikus, thriller

Játékidő: 100 perc

Dátum: 2017

Ismertető: Mi-Hee-t 25 év börtönbüntetésre ítélik, miután a rendőrség saját családjának meggyilkolásával vádolja. Az igazság azonban az, hogy Mi-Hee már holtan talált rá a férjére a ház alagsorában, kisfiát pedig a szeme előtt ragadták el, és veszett nyoma. 25 évvel később a nőt szabadon engedik, és visszatér a házba, hogy megtalálja eltűnt fiát. Ám hamarosan kiderül, hogy a nő nem lakik egyedül a házban.

Főszerepben: Kim Yun-Jin (Mi-Hee) és Ok Taecyeon (Choi atya)


Online: indavideó, videa

Vélemény: Bár a film egy korábbi, másik film témáján alapszik (ezt is bizonyítja, hogy szinte párbeszédről párbeszédre lekoppintották az eredeti filmet), akkor is nagyon furcsa, mennyivel változatosabbak a koreai thriller, krimi, horror történetek, mint a romantikus sorozataik... Míg a drámáik mind egy kaptafára épülnek (egy két ritka kivétellel persze), addig a thrillereik eddig nagyon széles választékot mutatnak be. Bár az is igaz, hogy legtöbbször az ötleteik egészen elképesztőek, de a kivitelezés már nem annyira sikerül. Azt hiszem, itt is ez a helyzet.

Maga az alapötlet fenomenális, ám minderre nem derül fény egészen a legutolsó fél óráig. A másfél órás film első egy órája elég so-so. Az eleje izgalmasan indít, de aztán lelassul, és kicsit befagy a cselekmény. Nagyon lassan bontják ki a történetet, és nagyon lassan is derül fény a dolgok mivoltára, mindezt pedig úgy, hogy valójában az ég világon semmi sem történik bő egy órán keresztül. Nem azt mondom, hogy unalmas, de elég vékony jégen táncol, és alig választja el az első egy óra a filmet az unalmas és a tűrhető kategóriától.

A cselekmények 1992-ben indulnak, amikor Mi-Hee egy ájulásból ébredve hangokat hall az alagsorból, és lerohan, hogy megmentse a fiát, ám a férjét vérbe fagyva találja, a kisfiát pedig hirtelen valami elragadja tőle. A nőt 25 évre börtönbe zárják gyilkosság vádjával, majd 2017-ben kiengedik, mivel torokrákkal diagnosztizálták, így felügyelet mellett hazatérhet. Innentől két szálon folyik a cselekmény. Egyrészt szép lassan látjuk, hogy pontosan mi is történt 1992-ben, másrészt pedig a jelen eseményeket követjük nyomon. Közben fény derül több eltűnésre is a házban, és a misztikus filmekre jellemző furcsaságokat is látunk, de szerintem ennél sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni egy ilyen klassz alapsztoriból. 

Bár legtöbbször sokallom a 2-2,5 órás filmek hosszúságát, de ennek a filmnek simán jó lett volna, mert ez a másfél óra nekem kevés volt. Kevés volt a cselekmény, kevés volt a thriller, az izgalom és a misztikum is, pedig az alapsztori megkívánta volna, hogy egy jól kidolgozott filmet kapjunk, aminek a témájából a készítők kihozzák a legtöbbet. Ehelyett azonban szerintem az első 1 óra elég felületesre sikerült. Ha jobban belegondolok, kvázi semmi sem történt, csak kicsit ijesztgettek minket, meg a főszereplőt, illetve egy pici háttérnyomozás is zajlott a házzal kapcsolatban (mint minden misztikus/horror sztoriban), de jóformán semmi sem történt az első 1 óra alatt. Pedig iszonyú sok mindent bele lehetett volna tenni, nagyon jól lehetett volna csűrni, csavarni a szálakat, és egy nagyon izgalmas kis misztikus sztorit össze lehetett volna rakni ebből az alaptörténetből, ami végig leköti az ember figyelmét, és nem csak arra várunk, hogy jöjjön a csavar a film végén.

Az utolsó fél óra azonban valamilyen módon kárpótolt mindenért. Ekkor derült fény a film mibenlétére és itt teljesedett ki az egész, amit az első 1 órában megalapoztak. Itt jött a csavar, amire vártunk, és szerintem ez egy nagyon ötletes, nagyon érdekes és egyedi fordulat volt. Ha a film nagy része nem is sikerült olyan ütősre, az utolsó fél óráért mindenképp megéri megnézni. Kicsit sajnálom, hogy nem hoztak ki belőle annyit, amennyit lehetett volna, mert az alapötlet tényleg nagyon király. Összességében szerintem nem rossz a film, olyannyira nem, hogy mivel nem volt hozzá magyar felirat, így én fordítottam le, és töltöttem fel. :) (Ez az első film fordításom, szóval izgulok, hogy kinek hogy fog tetszeni. *_* ) Mindenképp ajánlom, mert bár kicsit dolgozhattak volna többet rajta, de egyszeri alkalomra érdekes a történet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése