Korea ékkövei

Vegetáriánusként Koreában

2020. július 17.
Bár az országok egyre nyitottabbak lesznek, Korea még mindig kissé el van maradva, ha vegetáriánus étrendről van szó. Nem arról van szó, hogy lehetetlenség odaát vegetáriánusként élni, de nem is olyan egyszerű, mint itthon. Mivel ez a kérdés sok embert érint nálunk is, így most hoztam nektek egy posztot, amiben egy blogger bejegyzését fordítottam le, aki nagyszerűen összefoglalta eme kisebbség helyzetét Koreában. 

Amit ebben a bejegyzésben megtalálsz:

- Kérdések és válaszok
- Koreai vegetáriánus szókincs
- Vegetáriánus éttermek Szöulban
- Koreai vegetáriánus ételek
- Sprout


Kérdések és válaszok

Vannak vegetáriánusok Koreában?

Igen! A vegetáriánus trend Koreában is lassan, de biztosan válik egyre népszerűbbé! Egy 2017-es adat szerint 1,5 millió vegetáriánust regisztráltak Koreában. Sajnos, ennek a "trendnek" a meghatározása elég szegényes odakint, szóval készülj fel arra, hogy el tudd mondani, mit eszel, és mit nem eszel!

Túl lehet élni vegetáriánusként Dél-Koreában?

Igen, de nagyon, nagyon nehéz lesz. Attól függ, mennyire veszed szigorúan az étrendedet! Ha például egyáltalán nem vagy hajlandó tengeri állatokból készült ételeket fogyasztani, akkor kösd fel a gatyádat! A legtöbb étterem a leveseit halból vagy rákból készíti. A legjobb, ha keresel egy vegetáriánus ételeket is kínáló éttermet, vagy nyugati konyhára specializálódott helyet.

Vannak vegetáriánus ételek Koreában?

Természetesen! Mivel egyre többen válasszák ezt az étrendet egészségügyi, vagy más okokból, így Szöulban például rengeteg étterem található, ami kielégíti ezt az életmódot. Szöulban még vegetáriánus étel kiszállítás is működik, amit Sproutnak hívnak. De ne felejtsd el, hogy a legtöbb koreai étel állati húsból vagy halból készül! Ez okozhat számodra némi problémát, ha nagyon szigorú vagy az étrendeddel kapcsolatban.

Mennyire nehéz Koreában vegetáriánusnak lenni?

Sajnos, sokkal nehezebb, mint a saját országodban. Bár egyre könnyebbé és könnyebbé válik, de ez semmi a többi országokhoz képest. A legtöbb dolgot online kell megrendelned, de ez sem egy egyszerű menet, hisz ott nem létezik a Trader Joe's vagy a Whole Foods (amerikai élelmiszerboltok), amik tonnaszámra kínálják az organikus, bio, vegán és vegetáriánus termékeket.

A koreaiak átlagosan alacsonyabbak és kevésbé hajlamosak a túlsúlyra. Arra sincs szükségük, hogy különösebben odafigyeljenek az étrendjükre, mert egy: az anyukák főznek rájuk, még akár a 40-es éveikben is és kettő: minden hozzávaló, amit a főzéséhez szokta használni, könnyen beszerezhető.

Korea vegán-barát?

Nem igazán. A vegánoknak sokkal de sokkal nehezebb dolga van Koreában, mint a vegetáriánusoknak. Ha Szöulban vagy Busanban jársz,  sok vegán éttermet fogsz találni, de mindenhol máshol ez már koránt sem ilyen egyszerű.



Koreai vegetáriánus szókincs

Ha vegetáriánusként túl akarod élni Koreában, jó lesz, ha megtanulod a nyelvet – de ha azt nem is, akkor legalább a saját étrendedhez kötődő szókincset, hogy el tudd mondani, mit eszel meg. Az idős korosztály azonban jogosan kissé zavartan fog rád nézni, ha azt mondod nekik, hogy nem eszel húst, de ne akadj fent ezen! Bár a veganizmus és vegetariánizmus egyre növekvő trend, Korea még mindig elmaradott ilyen téren.

저는 채식주의자입니다. (Jeo neun chaeshikju ouija obnida) – Vegetáriánus vagyok.
고기 안 든것 있어요? – (Gogi ahn deungeot isseoyo?) – Kapható valami, amiben nincs hús?
고기는 빼주세요. (Gogi neun bbae jusaeyo) – Kérem, vegyék ki belőle a húst!/Ne tegyenek bele húst!
밥이랑 야채만 주세요. – (bap i rang yachae man juseyo) – Csak rizst és zöldséget, legyen szíves!
저 돼지고기 안 먹어요. (Juh dwaejigogi ahn meogoyo) – Nem eszem sertéshúst.
버섯 더 주세요. (Buhsuht duh juseyo) – Még több gombát, legyen szíves!

Néhány vegetáriánus étterem Szöulban

Huggers (Itaewon) - Ki ne szeretné a hamburgert? Ezen a helyen pedig nagyon finom vegán hamburgereket lehet kapni!

Plant Cafe (Itaewon) - Az étterem nagy előnye, hogy széles a választék, és elmondások szerint minden, amit felszolgálnak isteni! Ezenkívül pedig a hangulat is kellemes, és állatbarát az étterem, vagyis nyugodtan vidd magaddal a szőrös kis barátodat!

Taco Amigo (Itaewon) - Ez nem feltétlenül vegetáriánus étrendre szakosodott hely, de a mexikói enchilada mellett találtok még vegetáriánus és vegán választékot is.

Flying Pan (Itaewon) - Ez az egyik legjobb villásreggeli hely egész Szöulban! Nagyon széles a választék amerikai ételek terén, szóval ez a neked való hely!

Oh Se Gae Hyang (Gwanghamun) - Ha meg akarod ízlelni a valódi koreai ízeket anélkül, hogy aggódnod kellene az állati hús miatt, akkor ezt a helyet neked nyitották meg! 

March Rabbit (Sinsa) - Néha az ember nem vágyik másra, csak egy jó kis salátára vagy paninire (olasz szendvicsféleség). A March Rabbit a húsételeket egy külön grillen készíti, elválasztva a többi, vegetáriánus ételtől, így ide akár a húsevő barátaiddal is elmehetsz!

B’mucho Cantina (Hongdae) - Ez az autentikusság és a mexikói ételek Mennyországa! Egy aprócska étteremről van szó, amit egy mexikói srác és a koreai felesége üzemeltet. Vegetáriánus menü is van az étlapjukon, és nem bánják, ha arra kéred őket, hogy vegyék ki a húst az ételből!

Koreai vegetáriánus ételek

Készülj arra, hogy rengeteg tésztát és rizst fogsz enni! 

Bibimbap (비빔밥)

Ez az étel rizsből, zöldségekből, tojásból és húsból készül, de egész nyugodtan megkérheted az éttermet, hogy tojás és hús nélkül készítsék el neked. Általában zöldségkörettel szokták tálalni, például rizzsel, retekkel és ecetes uborkával.


Mayak Kimbap (마약김밥)

Ezek kis mini tekercsek zöldségekkel töltve és hínárba csomagolva. Általában mákos és szezám-olajjal kenik meg, amitől nagyon finom lesz - annyira finom, hogyha egyszer elkezded enni, nem tudsz vele leállni!


Japchae (잡채)

Ez egy vegyes zöldséges fogás, de a fő összetevője az édesburgonya és az üvegtészta. Általában sertés- vagy marhahússal párosítják, de megkérheted az éttermet, hogy ne tegyenek bele húst, vagy kereshetsz egy olyat, ahol eleve nem adnak hozzá.



Tteokbokki (떡볶이)

Ha nem szereted a fűszeres ételeket, ezt inkább ne próbáld ki - mert ez a fogás megizzaszt, de rendesen! A tteokbokki egy rizssütemény, amit gochujangban (csilipaprikás ételízesítő) vagy fűszeres paprikakrémben főznek; az embernek a már a hangzásától is izzadni támad kedve. Ennek is több fajtája van, némelyikbe halat, némelyikbe tojást is tesznek.


Naengmyeon (냉면)

Ez egy átkozottul finom fogás, amit nyaranta szokás fogyasztani. Általában hajdina tésztával készítik, de szokás még üvegtésztával is felszolgálni. Ecetes, édes, hideg levesben szokták tálalni. Általában marhahúslevessel készítik, de a receptből ki lehet venni a húst.


Ramyeon (라면)

Mindenki kedvence - még azé is, aki sosem kóstolta - bizony egy nagyon jó kis vega étel. Egy egyszerű, fűszeres, instant tészta leves. Ha kíváncsi vagy, mi a különbség a rámen és a ramyeon között hát tessék: az egyik japán, a másik koreai - mert hát a koreaiaknak különlegeseknek kell lenniük.


Pajeon (파전)

Ezt az ételt búzalisztből, rizslisztből, mogyoróhagymából és tojásból készítik, de persze készülhet még zöldségből, tengergyümölcseiből és húsból is. A piacokon és fesztiválokon nagyon népszerű étel.


Tojáskenyér ( 계란빵)

Bár nem a legtartalmasabb étel, de nagyon népszerű és finom, egy kis nasinak vagy rágcsálnivalónak tökéletes. A bája abban rejlik, hogy a kenyérnek édeskés, tojás íze van. 


Sprout

Akár vegán, akár vegetáriánus vagy, vagy csak szimplán egészséges ételekre vágysz, odakint a Sproutot ajánlják! A Sprout-ot 2015-ben alapította egy holisztikus táplálkozási szakember, aki a bioélelmiszereket, és természetes összetevőiből készült étrendet akarta népszerűsíteni. A legtöbb ételnél kerülik a feldolgozott termék felhasználását, a vegyszereket és az adalékanyagokat, hogy minél egészségesebb legyen.

Forrás: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése