Korea ékkövei

Forgotten

2020. július 12.
Műfaj: thriller, misztikus

Játékidő: 119 perc

Dátum: 2017

Főszerepben: Kang Ha-Neul (Jin Seok) és Kim Moo-Yul (Yoon-Seok)

Ismertető: A 21 éves Jin-Seok új házba költözik apával, anyjával és idősebb testvérével, Yoo-Seokkal. A fiúnak idegösszeomlásai voltak, így gyógyszert kell szednie, ám a kezelésnek köszönhetően normális életet élhet. Egy esős éjjel Jin-seok arra lesz figyelmes, hogy testvérét ismeretlen alakok egy furgonba dobják, és elrabolják. Yoo-Seok 19 nap múlva hazatér, de nem emlékszik semmire az elmúlt napokból. Jin-Seok viszont olyan apróságokat vesz észre bátyján, amelyektől egyre biztosabb abban, hogy nem a testvére tért haza. Mindeközben furcsa és zavaró neszeket hall az előző tulaj holmijait tároló, lezárt szobából.


Online: KATTINTS IDE

Vélemény: Kezdek rájönni, hogy a koreaiak thrillerei nagyon ott vannak. Nagyon király volt ez a film. A történet szépen fel van építve, lassan bontakozik ki, és megrendítő, egy kissé már kiszámíthatatlan. Az elejétől kezdve leköti az ember figyelmét, feszültséget kelt, izgalmas és rejtélyes, és nincs egy perced se, hogy unatkozz. Az események már rögtön az elején beindulnak, és egyre izgalmasabbak lesznek, főleg azután, hogy Jin-Seok bátyját elrabolják, majd a fiú rejtélyes módon hazatér, mi pedig a film utolsó pár percéig semmit sem tudunk arról, hogy mi történt vele abban a 19 napban.

Az egészben az tetszett a legjobban, hogy az ember nem tudta, hogy most ebből mit fognak kihozni. Több csavar is volt a történetben, amire a néző hirtelen köpni-nyelni nem tudott. Milyen ügy áll a háttérben, kik vitték el a fiú bátyját, és az miért változott meg, miután hazatért; ki ő és mit akar, és főleg: valójában kik ezek az emberek? Néhol horror beütése volt, ami csak még jobban fokozta a feszültséget és rángatta a néző idegeit (mivel alapból nem számítottam a horroros beütésre, így egy jelentnél annyira megijedtem, hogy ráborítottam a laptopomra a kávét (R.I.P Suzy - Suzy a laptopom)). A háttérzenék, a szereplők arckifejezései és tettei is nagyon adták a hangulatot, néhol már az a sanda gyanúm támadt, hogy a szereplők totál bekattantak. SPOILER! Az a jelenet, amit a trailerben is mutattak, mikor Yoo-Seok majdnem kiszúrja Jin-Seok szemét a rotringgal, nem volt semmi! A zene alatta, a kamera mozgás, a közelítések, a feszültség: nagyon király volt, az egyik kedvenc jelenetem! SPOILER VÉGE!

Az is tetszett, hogy a végén játszottak az érzelmeimmel, és nem tudtam eldönteni, hogy kit kellene sajnáljak, és ha sajnálom, vajon helyesen teszem-e. Az egész film egy picit tébolyultan is hatott, a hangeffektek, a kameramozgás, a hirtelen vágások, teljesen jól átadta, hogy valami itt nem kóser, és az emberek elméje sem teljesen tiszta. Egy ponton mindenben kételkedni kezdtem, és egyetlen szereplőnek sem hittem. Nem egy olyan film, amit az ember fapofával végig tud nézni, és ez egy pozitívum.

A végén nekem egy kicsit sok volt a duma, túlságosan meg akarták magyarázni a dolgokat, mi miért, mikor és hogyan történt, és nagyon kereken akarták lezárni, ami azért volt egy kissé zavaró, mert a thrillerekben pont az a jó, hogy a végén inkább a nézőnek kell összeraknia a képet, és a készítők nem raknak készen elénk mindent.

Bár egész rövid volt, sikerült bele elég feszültséget és őrületet csempészni, és az a csavar, amit beletettek, hát ütött rendesen. Én mindenkinek ajánlom, mert nagyon klasszra sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése