Korea ékkövei

4 klisé, amit ki nem állhatok

2022. április 15.

Találtam egy cikket, ami 4 olyan k-dráma klisét szedett össze, amiket a cikk írója ki nem állhat. Mivel az író véleménye nagyban megegyezik az enyémmel, lefordítottam nektek, megtűzdelve a saját meglátásaimmal.

Olyan klisék következnek, amiket a legtöbben szeretnek, vagy utálnak szeretni. Ami engem illet, én toxikusnak, idegesítőnek és valótlannak tartom őket. Erre persze sokan jó kifogásnak tartják azt, hogy "de hát nem is kell valósághűnek lenniük, hiszen csak kikapcsolódni és szórakozni szeretnénk"; de arra ott vannak a mesék. :) Ezenkívül pedig ahogy azt a cikkíró is kiemeli: csak azért, mert szeretjük a k-drámákat, még nem kell szemet hunynunk a problémák felett, amiket megjelenítenek. Úgyhogy ez most egy rant poszt lesz; aki úgy érzi, nem tudná helyén kezelni a negatív véleményt, kérem, inkább ne olvassa el. A kulturált vita azonban jöhet bármilyen mennyiségben. 

1. Az "aranyos" részegek

Az alkoholizmus nem aranyos. Így is vannak problémák a fiatalkori alkoholizmussal, és ezen nem segít az, hogy a k-drámák pozitív fényben tüntetik fel mindezt. Még ha a szereplők búfelejtésből is isznak, a vége mindig az, hogy közelebb kerülnek egymáshoz a másik főszereplővel; mintha az ivás egy szexepil vagy vonzerő lenne. Pedig nem az. 

Az alkohol a valóéletben nem így működik. Sem a fiúk, sem a lányok nem változnak cukorpofává, miután megisznak 10-12 üveg sojut. Biztos ti is voltatok már részeget, vagy láttatok már részeg nőt/férfit. Tehetetlenül dülöngélnek ide-oda, a földön fetrengenek, bűzlenek és összehányják vagy a padlót, vagy a saját ruhájukat. Köze sincs a k-drámák viccesen sétáló, és hülyeségeket beszélő hősnőihez, akiknek makulátlan a sminkjük és a hajuk, és úgy néznek ki, mint a plüssmacik. És most nem a becsípett állapotról van szó, mert aki be van csípve, az haza tud sétálni, és nem fog belezuhanni a főhős karjaiba, akinek a hátán kell hazavinnie.

Az ivókultúra persze fontos része a koreaiak mindennapjainak, azonban mindez iváspropagandának tűnik, mintha a féktelen alkoholizmus vonzó és szerencsés állapot lenne (hisz közelebb hoz a kiszemeltedhez, legalábbis a sorozatok szerint). Azonban ne felejtsük el, hogy a koreaiak kétszer annyit isznak, mint az oroszok, a bűncselekmények 40%-ának valami köze van az alkoholhoz, és kb. 300.000 embert büntetnek ittas vezetésért (beleértve a hírességeket is). Mindennek fényében taszító, hogy a sorozatok úgy ábrázolják az ivást, mint egy társadalmilag elfogadott, és elvárt cselekvést, ami ráadásul még "aranyos" is.

2. A bajbajutott leányka

A patriarchális társadalmak szeretik gyengének, tehetetlennek és hiszékenynek ábrázolni a nőket, akiknek szükségük van egy hercegre, aki megmenti őket, és akire támaszkodhatnak. Ezek a nők képtelenek bármit is kezelni a saját életükben, csak siránkoznak és hagyják, hogy a csuklójuknál fogva rángassák őket a férfiak (gyakran akár egyszerre kettő is, ugyebár...). Legnagyobb erényük a szépségük, és... a szüzességük. Erről szerintem elég sok mese eszünkbe jut (nem véletlenül példálóztam ezzel a poszt elején), de ugyanez a típusú női karakter megtalálható szinte minden k-drámában is. És félre értés ne essék, semmi baj nincs azzal, ha megmentenek; néha a hősöket is meg kell. A baj azzal van, hogy ezek a hősnők szánalmasan tehetetlenek, hagyják, hogy a főhős ide-oda ráncigálja őket, közben pedig folyamatosan csak siránkoznak és nyomorultul festenek. Mert ez... aranyos? Vagy vonzó? Nem hinném.

3. A koreai szépségtrend

Nem mintha más országoknak ne lennének toxikus elvárásaik a szépség terén, de Korea kiemelkedően mérgező irányba tart. A legtöbb főhősnő lehetetlenül vékony, és lehetetlenül fehér. A baj ezzel az, hogy a sorozatok keresztre feszítik és kigúnyolják azokat a nőket, akik ettől eltérnek (legyen az saját döntés, betegség, vagy testalkat okából). De nem csak azokról a nőkről van szó, akiknek a testsúlya meghaladja az "ideálist", hanem azokról is, akiknek sötétebb vagy nem hibátlan a bőre, és nem V alakú az arca. Ezeket a nőket "csúnyának" bélyegzik, az egyébként csinos és gömbölyű nőket pedig "kövérnek". Ennek okán a karakterek egészségtelen diétába fognak, hogy lefogyjanak; amit a fiatal nézők is lemásolnak. Egy felmérés szerint a fiatal lányok 70%-a próbálkozott már fogyókúrával  úgy, hogy a legtöbb koreai nő egyáltalán nem is kövér! Korea ebben is (mint az ivásban) vezeti a listákat.

4. A seggfej kapja meg a lányt

Mondjuk ki kerek perec: a legtöbb férfi főhős egy seggfej. A legtöbbünk a való életben nagy ívben elkerülné az olyan pasikat, akikért a nyálunkat csorgatjuk ezekben a sorozatokban (csak azért, mert jól néznek ki, ugyebár...). Más értékük nem igazán van: arrogánsak, mindenkivel barátságtalanok, megaláznak másokat és szimplán csak bunkók és kellemetlenek. Legyünk őszinték, ha ezeket a karaktereket csúnya, kövér férfiak játszanák el, nem pedig Hyun Bin, Lee Minho vagy So Jisub, akkor egyetlen nő se lenne oda értük. Nem azt szeretjük ezekben a karakterekben, ahogyan viselkednek, hanem ahogy kinéznek.

Ez pedig káros és veszélyes lehet, főleg az olyan fiatal lányoknak, akik ilyen férfiakról álmodoznak. Hátborzongató olyan kommenteket olvasni, mint: "Nem érdekel, hogy megütötte azt a lányt. Olyan jóképű vagy Oppa, engem bármikor megüthetsz!" A fiatal lányok teljesen oda vannak ezekért a férfiakért, és ahogy telik az idő, eltorzul az énképük és a férfiak felé támasztott elvárásuk, és teljesen természetesként fogják elfogadni, ha egy férfi erőszakoskodik velük (pl. nem kívánt csók, akár szex), kihasználja őket, megmondja nekik, mit vegyenek fel, hová menjenek és hogyan viselkedjenek – de mindez persze nem számít, hiszen jól néznek ki, és a végén "biztos meg fognak változni". Nem, nem fognak. A valóságban egy arrogáns, bunkó seggfej álarca alatt aligha találod aranyból a szívét, és aligha azért bunkó, mert nehéz gyerekkora volt/elrabolták/verték/nem szerették/balesetet szenvedett, vagy ami még eszedbe jut. A valóságban a bunkó seggfejek bunkó seggfejek maradnak, és te csak szenvedni fogsz mellettük.

Forrás: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése