Korea ékkövei

Hanahaki betegség

2021. október 14.

Ma egy kelet-ázsiai fandomokban gyakran előforduló érdekességet hoztam nektek, ez pedig a Hanahaki betegség. Japánul 花吐き病, koreaiul 하나하키병, kínaiul pedig 花吐病. A Hanahaki egy kitalált betegség, aminek áldozatai virágszirmokat köhögnek fel, ha viszonzatlan szerelemben szenvednek. A betegség akkor ér véget, ha viszonozzák a beteg szerelmét, vagy ha az áldozat meghal. A Hanahaki csak is romantikus értelembe vett szerelemnél alakul ki és múlik el, erős baráti szeretetnél nem. A betegség gyógyítható műtéti beavatkozás során, de amikor a fertőzést eltávolítják, a beteg romantikus érzései is megszűnnek a szerelme iránt.

Ez a kitalált betegség főleg a kelet-ázsiai fandomokban nagyon népszerű (Korea, Japán, Kína), és általában a BL/yaoi párosok körében fordul elő. 

A Hanahaki nem csak fandomokban terjedt el, nagyon sok ember érdeklődését keltette fel a koncepció és írt rá saját (nem fanfiction!) verset, dalt, készített videóklippet, vagy ihletett festményt, rajzot. Azonban tagadhatatlan, hogy a Hanahaki betegség főleg a fandomokban, és így a fanfictionökben a legnépszerűbb, hiszen érdekes potenciális témát és koncepciót jelent a hurt/comfort, angst, pining és romantika zsánereiben íróknak/alkotóknak. 

Artist: Jyundee
Eredete

A "hanahaki" kifejezés (szókép) a japán nyelvből ered, ahol a hana (花) virágot jelent, a hakimasu (吐きます) pedig azt, hogy "kihányni". A betegség Naoko Matsuda 2009-es shoujo mangájának (olyan manga, aminek a célcsoportja a lányok) hatására lett népszerű, aminek a címe 花吐き乙女 (Hanahaki Otome), vagy The Girl Who Spit Flowers (A lány, aki virágokat köp). A betegség tünetei, hogy az áldozatnak erős fájdalma van, a mellkasában és szívében pedig egy virág kezd el nyílni, aminek szirmait folyamatosan köhögi fel. 

Kelet-Ázsiában azonban ez az érdekes, kitalált betegség már jóval a manga előtt is ismert volt, a valódi eredete azonban nem.

Érdekes viszont, hogy 2017-ben törölték a koreai webtoont, a Spring In The Heart-ot (Bboong munkája), majd pedig ki is zárták a Lezhin 3. képregény-világversenyéről, amin elvileg 2. helyet szerzett volna. Az ok az volt, hogy a webtoon koncepciója a Hanahaki betegség volt, ami bár kitalált fogalom és az eredete is ismeretlen, de a koreaiak szerint a jogok Naoko Matsudát illetik, és Bboong engedély nélkül használta fel ezt. 

Artist: Silenced-Desires
Változatai

Ennek a kitalált fogalomnak többféle változata is van, megjelenhet romantikus, vagy épp tragikus történetekben is. Gyakran hónapok vagy akár évek alatt alakul ki, először csak néhány szirom felköhögésével, majd a köhögés (és a fájdalom) egyre intenzívebb lesz, míg a beteg már egész virágokat hány fel, ami azt jelenti, hogy a betegség a végső stádiumba ért. 

A happy-end verzió, amikor a beteg érzéseit viszonozzák, így pedig a szerelem már nem lesz viszonzatlan, és betegség elmúlik. Ez általában spontán történik, amikor az érzelmek tárgya felismeri, hogy ő is táplál érzéseket a másik iránt, vagy a betegség miatt a másik fél megpróbálja elhitetni a beteggel, hogy a szerelme nem viszonzatlan. Azonban, ha a beteg nem hiszi el, a betegség nem múlik el, és ő meghal. 

Sajnos a fanart készítőjét nem találtam meg,
de a jogok őt illetik
Egy másik népszerű változat, mikor az áldozat tüdeje megtelik virágokkal, a gyökerek pedig keresztülszövik a tüdejét. Ilyenkor az áldozat szó szerint megfullad. Ez általában az angst történetekben felkapott, és a szereplő halálával végződik. 

Olyan történetek is vannak, ahol a betegséget (ami a beteg szerelmének megtestesülése) műtéttel eltávolítják, ami azt jelenti, hogy az áldozat többé már nem tudja szeretni azt az embert, akibe valaha szerelmes volt. Ilyenkor néha az emlékei is eltűnnek a szeretett személyről, de olyan is előfordul, hogy az áldozat többé képtelen lesz egyáltalán bárkit is szeretni. 

Legtöbbször azonban a betegek elutasítják a műtétet, és inkább meghalnak, mintsem elvegyék az érzéseiket. 

Sok művész és szerző cseresznyevirágokat használ a szirmokhoz, amiket a beteg felköhög, de az sem ritka, hogy a szereplő a kedvenc virágának szirmait köhögi fel (vagy épp szerelmének kedvenc virágát). 

A virágszimbolika a nyugati fandomokban is népszerű, ez szimbolizálja a szereplő érzelmeit, személyiségét, vagy a szerelmük tárgyát.

Forrás: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése