Korea ékkövei

Karácsony Koreában

2018. december 23.

Sziasztok, és előre is nagyon boldog karácsonyt nektek!


Mivel holnap szenteste, ezért gondoltam, megmutatom nektek, hogyan zajlik a karácsony Koreában. 

A koreai társadalom csupán 25-30%-a keresztény, de ők rendesen meg is tartják az ünnepet, akár csak a nyugati társaik. Azonban a koreaiak 70%-a még így is buddhista vagy éppen nem tartoznak egy valláshoz sem. Azonban ha ezeket a számokat összehasonlítjuk a többi ázsiai országgal, például Kínával vagy Japánnal, még így is Koreában a legnagyobb a keresztények, és így a karácsonyt ünneplők aránya.



Ezen az ünnepen a templomokat szépen feldíszítik égőkkel, sőt, nagyon soknak neon kereszt világít a tetején (akár egész évben is)! Ezzel olyan szépen növelik az ünnep hangulatát, hogy manapság még a nem-keresztények körében is gyakorivá vált a templomba járás. Akárcsak nálunk, a boltok náluk is karácsonyi díszben pompáznak. Ilyenkor a fővárost, Szöult is csodálatos fények díszítik, beleértve a Han folyó hídjait is.  Ahogy az nálunk is zajlik, a családok ilyenkor karácsonyfát állítanak, és saját házaikat is szépen kidekorálják. Viszont ami eltér ott, hogy a karácsony nem a család ünnepe, hanem a szerelmeseké! Ilyenkor minden dolgozó ember szabadnapos, hogy az ünnepet a családjával, barátaival, szerelmével tölthesse. 


A leggyakoribb ajándék ilyenkor természetesen a pénz. Mostanában egyre népszerűbbek a hagyományos ajándékok is, de még mindig a pénzzé a főszerep. 

A Mikulás is fel-felbukkanhat Koreában, de inkább kéket és zöldet hord, és úgy hívják 산타 클로스 (santa kullosu) vagy 산타 할아버지 (Santa haraboji). Ő általában a hagyományoknak megfelelő ruhákban jelenik meg, illetve "gat" kalapot hord (ezt a kalapot a Joseon korabeli férfiak hordták jellemzően).



A Boldog Karácsonyt! koreaiul több féle képen is mondhatjuk: 메리 크리스마스 (Meri krismas) vagy 성탄절 잘 보내요 (seongtanjeol jal bonaeyo ) vagy 즐거운 크리스마스 되세요 (Jeulgaeun krismas doeseyo).

Összevetve a Dél-koreai karácsonyt az Észak-koreaival nagyon nagy különbségeket láthatunk. Észak-Koreában a katolicizmus hivatalosan "elfogadott", de börtönbe is kerülhetsz azért, ha katolikus vagy, vagy akár meg is ölhetnek érte. Annyi is elég, ha meglátják nálad a Bibliát. Az Észak-Koreában élő katolikusok ezért titokban jönne össze, és tartják meg a karácsonyt.

Hagyományos ételek

 

A legtöbben ilyenkor családi összejöveteleket és közös étkezéseket tartanak, de az is jellemző, hogy elmennek valahová. Éppen ezért az éttermek ilyenkor nagyon elfoglaltak, hiszen a karácsony Koreában a szerelmesek ünnepe, kicsit olyan is, mint a Valentin nap. Ilyenkor a vidámparkok is különleges eseményekkel kedveskednek az odatévedőknek. A karácsonyi "büfék" is nagyon népszerűek, sokan már hónapokkal korábban lefoglalják az asztalukat, hogy biztosan legyen helyük. Ezekben a büfékben mindent meg lehet találni a hagyományos pulykától kezdve a sushiig és rák lábakig. A koreai hagyományok a családban gyökereznek, és mint ilyen, a nagy piknik vacsorák nagyon gyakoriak. A menü tartalmazhat Bulgogit (grillezett marhahús), édesburgonya tésztát és kimchit - hisz ilyenkor mindenki a legjobbat hozza ki magából, és a legfinomabb ételeket készíti el. A családok általában karácsonyi tortával, jellemzően gyümölccsel díszített párolt rizstortával, fejezik be a vacsorát. Megfigyelhető, hogy a koreai családok, ha otthon esznek nem nagyon tesznek pulykát az asztalra, illetve semmit, amit a nyugatiak. Ezek csak az éttermekben jellemzőek. És a legfájóbb, hogy nincs tojáslikőr.

A fiataloknál szokás, hogy a barátaikkal elmennek bulizni, vagy együtt esznek, és csak az Új év éjszakáját töltik a családjukkal. Azoknak, akik nem ünneplik a karácsonyt, a karácsony egy egyszerű "vásárlós ünnep".

Képeslapok


A karácsonyi képeslapok egy nagyon fontos része a koreai karácsonynak, mivel ez egy nagyon egyszerű, de kedves módja, hogy boldog karácsonyt tudj kívánni a szeretteidnek, barátaidnak, akik távol élnek. Ez főleg azok körében nagyon elterjedt, akik Amerikából jöttek, és a szeretteik még most is ott vannak.


Karácsonyi filmek


Koreában főleg a nyugatias karácsonyi filmek az elterjedtek, néhányat még le is szinkronizáltak, hogy a családok jól tudjanak szórakozni az ünnepek alatt, de vannak saját filmjeik is, mint például a Mug Travel, ami egy gyerekmese, vagy a Merry Christmas Mr. Mo, ami egy beteg férfiről szól, aki ajándékot szeretne adni a családjának.

Karácsonyi dalok


A koreaiak nagyon szentimentálisak és romantikusak, főleg a fiatalok. Szinte minden koreai bandának van legalább egy karácsonyi hangulatú dala, ami tökéletesen megfelel az ünnepekre. A legtöbb ilyen dal arra emlékezteti az embereket, mennyire hiányzott már nekik ez a különleges ünnep. Viszont gyakran a bandák is inkább csak covereket készítenek, így nekik nincsenek olyan nosztalgikus karácsonyi dalaik, mint nekünk.

Néhány példa:
 
Csók a fagyöngy alatt?
Ugyan, dehogy! A fagyöngy elavult, a koreaiak a kimchi levél alatt csókolóznak

Nagyon elterjedtek a kis műanyag, világítós karácsonyfák is, hiszen bár sokkal többen állítanak karácsonyfát manapság, mint régen, még most is sokan megmaradnak ezeknél az aranyos kis apróságoknál.

Nektek hogy tetszik az ő karácsonyuk? Szívesen eltöltenétek ott egyet. vagy maradnátok a mi megszokott karácsonyunknál?

Forrás: ITT, ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése