Korea ékkövei

Babonák

2017. december 27.
A saját kultúránk babonái is elég érdekesek, sőt, néha akár röhejesek is, és mi magunk is tudjuk, hogy a világon semmi értelmük, csak saját magunkra hozzuk rá a frászt. Ennek örömére lássuk, Koreában milyen babonákkal nehezítik meg az emberek a saját életüket!

1. Tilos a piros tinta!

A piros tinta szinten minden esetben tilos. Piros tintával írni, ajándékozáskor piros üdvözlőkártyát adni, vagy egy élő ember nevét pirossal leírni rémes balszerencsét jelent. Sőt, ha valaki nevét pirossal írják le, az nem csakhogy halálos fenyegetést jelent, de állítólag egyenlő egy halálos ítélettel! 
2. 4 = halál

A négyes szám babonája eredetileg Kínából indult, viszont Koreában is elterjedt az a tévhit, amiben a négyes számot a rettenetes balszerencsével azonosították. Ennek az az oka, hogy Kínában a "négy" kiejtésben nagyon hasonlít az angol "death", vagyis halál szóra. Mind Kínában, mind Koreában mindennapinak számít, hogy az épületek liftjeiben egyszerűen kihagyják a négyest, és a harmadik után rögtön az ötödik emeleten találjuk magunkat. Koreában gyakoribb, hogy a negyedik emeletet egyszerűen egy 'F' betűvel jelölik. (Angolul four = 4)
3. Evőpálcika

Nem csak Koreában, de Ázsia több országában is (pl. Kína, Japán) tilos az evőpálcikát állítva a rizses tálba helyezni az ebéd során. A látványa elég gyakori - de csak a temetéseken. Ott ugyanis a füstölőt helyezik hasonló tálba, ami miatt a koreaiak a rizses tálba szúrt pálcikáról erre asszociálnak. Így hát érthető, miért számít illetlenségnek és balszerencsének. De az evőpálcika tilalom itt még nem ért véget: ha ugyanis a pálcikák segítségével adsz egy falatot valakinek a saját tányérodból, balszerencsét hozol a saját anyagi helyzetedre.

4. Ha a reggeled egy temetkezési autó megpillantásával indul, tönkrement a napod.

Ehhez igazából nem is kell semmit sem hozzáfűzni. Ha reggel meglátsz egy temetkezési autót, egész nap balszerencsés leszel.

5. Ventilátor

Az egyik legismertebb babona, hogyha egy zárt helyiségben egy ventilátor társaságában alszol, az megöl téged, ugyanis elszívja az oxigént a szobából.

6. Ne fütyülj éjszaka!

Ha ugyanis megteszed, odavonzod a szellemeket és a démonokat.

7. Ne ajándékozz cipőt!

Ha ugyanis cipőt adsz ajándékba annak, aki közel áll hozzád, az elfut előled.

8. Geoksugung ösvény

A babona szerint, ha a pároddal a  Geoksugung ösvényen sétáltok, akkor hamarosan szakítani fogtok. Ez onnan ered, hogy ez az ösvény régebben a Családjogi Hivatalhoz vezetett, ahová a házaspárok azért mentek, hogy elváljanak.

9. Vigyázz a lepkékkel!

A babona szerint, ha megfogsz egy lepkét, és utána hozzáérsz a szemedhez, elveszíted a látásod! 

10. Ne ajándékozz csirkeszárnyakat a párodnak!

Ha ugyanis megteszed, a babona szerint azok "elrepülnek" tőled. Bármilyen másik szárnyas állatra is igaz ez.

11. Ne ugord át a gyereked, mert nem nő meg!

Ez a babona az előzőhöz hasonlóan eléggé abszurd, de nálunk sem ismeretlen; csak mi úgy tudjuk, hogy nem szabad átlépni a gyereket. 

12. Ragacsos étel = siker a vizsgán!

A babona szerint nem szabad csúszós ételt enni (ez náluk a hínár leves), mert akkor kicsúszik a szerencse, és a jó jegy a kezeid közül. A ragacsos ételektől/édességektől (pl. karamella) viszont ránk ragad a tudás!

13. Ne moss hajat újévkor!

A babona szerint új év, új szerencse. Ha viszont első nap hajat mosol, lemosod a szerencséd.

14. Ha malacról álmodsz, az szerencsét hoz!

Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

15. Ne takarítsd ki a régi házad költözéskor!

Ha a háznál szellem van, akkor a babona szerint, ha kitakarítód a házad, a szellem felfigyel rá, és tudni fogja, hogy elköltözöl, és követ téged. Ha viszont rendetlenül hagyod, akkor azt hiszi, még mindig ott laksz, és nem követ téged, hanem ottmarad.

16. Ne vágd le a körmeidet éjszaka!

Ha megteszed, akkor az egerek éjszaka megeszik a körömdarabkákat, átváltoznak, és a te alakodat veszik fel. Nemcsak hogy a te alakodban fognak gonosz dolgokat elkövetni, de vissza is jönnek érted, és elviszik a lelkedet.

17. Ne rázd a lábad!

Ha ugyanis rázod, lerázod magadról a szerencsét. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy rossz neveltetésre vall, ha társaságban rázod a lábad, miközben ülsz. 

18. Szerencsés napokon szabad csak elköltözni.

A költöztetővállalatok gyakran kiposztolják a weboldalaikra, melyek azok a szerencsésnek és szerencsétlennek tartott napok, amikor lehet és nem lehet költözni. Ezeket a napokat általában a holdnaptár szerint határozzák meg. Ha szerencsétlen napon költözöl el, rossz szellemeket vonzasz az új otthonodba.

19. Ne lépj a küszöbre!

Régebben ha valaki meghalt, a testét a család a saját otthonában hagyta kihűlni. Ezután egy koporsóban vitték ki a holttestet a házból. Úgy tartották, hogy ilyenkor a fátyol az élők és a holtak világa között elvékonyodott, átjáróul pedig a küszöb szolgált. Éppen ezért balszerencsés dolog, ha egy élő ember a küszöbre lép.

20. Anyajegy az ajak közelében.

Ha valakinek anyajegye van az ajka közelében, az a babonák szerint a hűtlenség jele.

21. Ne rakj tükröt a bejárati ajtóval szembe!

Mert ha így teszel, akkor állítólag "visszatükrözöd" az összes jó szerencsét, ami bejönne az ajtódon.

22. Kakival álmodni jó szerencsét jelent!

Ez onnan ered, hogy a farmerek trágyát használnak a jó terméshez.

(A lista még bővülhet!)

4 megjegyzés:

  1. Syaa

    Először is köszönöm, hogy ezeket leírtad, bár nem tudom miért. Csak úgy jó érzés, ha az embernek megköszönik, szóval megköszöntöm.
    Én egy pluszt tudnék csak mondani, azt is ma tudtam meg, mert néztem a figth my way c. doramát.
    Ott azt mondják, hogy, ha tofut eszel, miután kijöttél á börtönből, nem kell többet visszamenned.

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    hát, nekem mindenképp jól esik, ha megköszönik a munkám, úgyhogy köszönöm neked! :D Na ez érdekes, akkor majd kiegészítem vele a listát! ;)

    VálaszTörlés
  3. köszönöm szépen, hálás vagyok a munkádért :)

    VálaszTörlés
  4. Minding lehet tanulni valami érdekest, más kultúrák szokásvilág megérteni.
    감사합니다!

    VálaszTörlés