Korea ékkövei

Koreai szépségápolás

2018. április 19.
Azt hiszem, mindannyian kicsit - vagy nagyon - féltékenyek vagyunk az ázsiaiak gyönyörű bőrére, és mind szeretnénk ismerni a titkot - ami annyira már nem is titok -, hogy miért is ilyen hibátlanul szép a keletiek bőre. Most összeszedtem nektek néhány kulisszatitkot, tippeket, és termékeket.

Kezdjük azzal, hogy Koreában a szépségápolás teljesen mást jelent, mint a világ többi táján. Náluk a bőrápolás nem muszájból történik, ők élvezik a folyamatot, a saját jó érzetükből fektetnek időt, energiát és főleg pénzt a szépségápolásba. Ez náluk a kultúra része, egyfajta rituálé. Kezdjük először azzal, miben más ez náluk, mint nálunk.

Nem ragaszkodnak a "jól bevált márkákhoz".

Ismerős mindenkinek igaz? Levettünk a polcról egy terméket, kipróbáltuk, és szédületes hatást értünk el vele, hát persze, hogy utána mindig azt használjuk! Nos, ők nem így csinálják. Elvégre ez egy virágzó, innovatív ágazat, folyamatos újdonságokkal. Így nem ragadnak le egy terméknél. Ezt pedig a gyártók ki is a használják, mivel náluk a külcsín épp olyan fontos, mint a belcsínt, így sokan már csak abban örömüket lelik, ha ránéznek a megvásárolt termékre.

Nem eltakarják a problémát, hanem megoldják!

A céljuk nem az, hogy a sminktermékekkel elfedjék a bőrhibákat, hanem hogy megszüntessék azt, méghozzá gyökerestül. Nem csak a felnőttek és az idősebbek foglalkoznak sokat a bőrükkel, hanem már egész fiatal korban, még a pattanások megjelenése előtt elkezdik ápolni a bőrüket. Az egész a tudatosságon alapul. Minden koreai nő pontosan tudja, milyen terméket és milyen sorrendben kell használnia, hogy elérje a kívánt hatást. Később lesz szó a 10 lépéses rituáléról, amiben minden lépésnek és terméknek megvan a maga szerepe. A koreai nők célja, hogy a bőrük hibátlan legyen, az arcuk harmatos, ragyogó és hidratált. A napsugárzás elleni védelemre pedig különösen odafigyelnek, hisz még a strandra sem fürdőruhában mennek, hanem mindig magukra kapnak egy pólót, nehogy megégjen a bőrük. Fényvédőt és/vagy fényvédővel ellátott termékeket használnak, na de nem ám csak nyáron, hanem egész télen is, minden egyes nap.

Ami a legfontosabb és legérdekesebb, hogy Koreában a szépségápolás nem luxus. Még a leginnovatívabb, legjobb termékek is elérhető áron kaphatóak, hogy mindenki be tudja szerezni őket.

A koreai nők szépségápolási rutinja sokszor akár 1 órát is igénybe vehet. Van reggeli és esti rituáléjuk is, ami így nagyon hosszú időnek hangozhat, de valójában mivel este alapos rétegben viszik fel magukra a termékeket, ezért reggelre kevesebb dolguk van.

Nézzünk is azt a híres 10 lépéses rituálét, és a hozzájuk kapcsolódó termékeket!

1. A szemsmink eltávolítása

Az első lépés a szemfesték eltávolítása, mivel egy hagyományos szer nem sok mindet ér a szemfestékkel szemben. Mindezt kíméletesen, finom mozdulatokkal leáztatva kell megtenni, hisz a durva és dörzsölő mozdulatok mindenképpen kerülendők. Ehhez pedig a következő termékek használatosak:
  • Innisfree Apple Juicy Lip & Eye Remover 
  • Etude House Eraser Show Eye Remover Tissues
  • Skinfood Milk Shake Point Sminklemosó 
 2. Arclemosás

A szabály igazán egyszerű: ha reggel 30 percet töltöttél azzal, hogy felvidd a sminket, akkor este ugyanennyi időt tölts azzal is, hogy lemosd! A lemosásnál körkörös, masszírozó mozdulatokat használnak, így ugyanis beindul az arc vérkeringése, amitől ragyogóbb lesz az arc. Ehhez a masszáshoz kifejezetten vannak olajok, habzó  formulájú termékek és balzsamos állagú lemosók is.

Termékek:
  • Skinfood Tojásfehérje Hab Arctisztító
  • Erborian Solid Cleansing Oil Arctisztító 
  • Etude House Real Art Cleansing Oil Moisture
3. Hámlasztás

A koreai nők ebben a témában rajonganak a bőrradírokért, a természetes erejű dörszemcsékér (pl. cukor). Ez a lépés fontos része a rituálénak, mert a bőrük megújul tőle, puha lesz. Elősegítik, hogy a bőrápolási termékek mélyebbre hatoljanak és még selymesebb legyen a bőrük.

Termékek:
  • Skinfood Black Sugar Mask 
  • Suiskin AHA&BHA Komplex 8%-os Peeling Szérum 
  • Mizon AHA 8% Szérum
4. Tonizáló, frissítő termékek

Ezek ugyebár nyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdagok, így felfrissítik a bőrt, kiegyenlíti a bőr PH értékét, és persze előkészíti a következő lépésre. Segíti a további hatóanyagok felszívódását. 

Termékek:

  • Skinfood Peach Sake Toner 
  • Benton Aloe-BHA Tonik 
  • Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner
5. Esszenciák

Ezek inkább egy hatóanyagban gazdag termékek, amik a szérum és a tonik között helyezkedik el. Hidratálja a bőrt, segíti a regenerálódást, fokozza a bőrsejtek megújulást. Könnyen felszívódnak, így gyors hatást lehet elérni velük. 

Termékek:
  • Benton Csiga-Méh Esszencia 
  • Missha Time Revolution The First Treatment Essence 
  • Cosrx Galactomyces 95 White Power Essence 
  • Innisfree Soybean Energy Essence
6. Szérumok

Ezek pipettás formában kaphatóak, általában már célzott problémákra fókuszálnak. Elsősorban bőröregedésre,  pigmentfoltokra, pattanásokra és ráncokra. Egyik fontos összetevőjük a C-vitamin.

Termékek:

  • Suiskin Cellmax C Vitaminos Ampulla 
  • BRTC C-10 Vitamin Ampulla 
  • Mizon Snail Repair Intensive Ampoule
7. Fátyolmaszkok

Ezek Koreában nagyon népszerűek. Általában heti 2x használják, és akár 15 perc alatt képes feltuningolni a bőrt, és feszesítés terén is igen látványos eredményeket ér el. A választék pedig végtelen.

Termékek:
  • Beauty Friends Paradicsomos Arcmaszk 
  • Etude House I Need You Alphabet Mask Sheet A To Z


8. Szemkörnyékápolók

Ez is a megelőzés része, tehát ezek nem szemránckrémek, hanem szemkörnyékápolók, amit még azelőtt elkezdenek használni, hogy a kis szarkalábak kialakulnának.

Termékek:

  • Etude House Eye's Cream Vanilla Moist 
  • Etude House Kollagénes Szemtapasz
9. Hidratálókrémek 

Végül felkerül az i-re a pont: jönnek a hidratálókrémek. A koreai nők úgy gondolják, ez az egyik legfontosabb lépése a fiatalos bőr megőrzésének. Ezeket finom, tapogató mozdulatokkal kell felvinni. Kedvelt összetevők az aloe vera és a hialuronsav.

Termékek:
  • Mizon Hyaluronic Ultra Suboon Cream 
  • Etude House Nutrifull Krém Shea Vajjal 
  • Sulwhasoo Essential Balancing Emulsion

10. Éjszakai krémek

És elérkeztünk az utolsó lépéshez! Mostanra annyi minden van a koreai nők arcán, hogy csak úgy csillog-villog, de náluk épp ez a szép. Ezek az éjszakai krémek segítenek megtartani a bőr nedvességtartalmát, és alvás közben feltöltik a bőrt. Ezeket az éjszakai krémeket, más néven sleeping packeket másnap reggel lemossák.


Termékek:
  • Erborian Sleeping BB Mask 
  • Etude House Nutrifull Shea Butter Sleeping Pack 
  • Tonymoly Intense Repair Dual Effect Sleeping Pack
És íme pár koreai kozmetikum, amit érdemes beszerezni!

BB krémek: Az egyik legnépszerűbb a Missha Signature Real Complete BB Krém, aminek kifejezetten jó a minősége, jól illeszkedik a bőrtónushoz, nem tartalmaz komedogén és potenciális allergén elemeket sem, fényvédelme tisztán fizikai szűrők által biztosított. KM index: 4,23 /5 csillag

A SKINFOOD Peach Sake Pore Serum szakét és barack kivonatot tartalmazó szérum, mely csökkenti a túlzott faggyútermelést, a bőr kifényesedését és a pórusok méretét - írja a Krémmánia. Az egyik használója pedig Buzzfeeden: "A pórusaim nagyok, és ez a termék láthatóan lecsökkenti őket egyik napról a másikra."



A Missha Time Revolution The First Treatment Essence egy víz állagú szérum, egy csomó fantasztikus összetevővel. Nagy része jó minőségű hidratáló, összetevője között van a Niacinamide, ami hatásos öregedésgátló és pattanás elleni összetevő is. A termék nem csak hidratáló, hanem elég hatásos sejtregeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik. (KM index: 5 /5 csillag)

A Klairs Midnight Blue Calming Cream éjszakai krémet használhatjuk az egész arcbőrre vagy célzottan a makacs területekre. Nyugtató és védő hatással bír, kiválóan kezeli a  rosaceás bőrt, de még az ekcémára is hasznosnak bizonyult az egyik Amazonos használó szerint. Továbbá ajánlják a begyulladt aknés bőrre is vagy bármilyen más kozmetikai kezelés után.


Skinfood Tojásfehérje Hab Arctisztítóról volt már szó. Ezt  elsősorban azért szeretik, mert nagyon kis mennyiséggel igen hatékonyan el lehet távolítani a nap során az arcra rakódott szennyeződést, sminkmaradványokat, remek pórusösszehúzó  tulajdonsága van, amiről egy tojásfehérjéből kivont fehérjetípus gondoskodik. Egyébként az INCI sok, főként növényi eredetű nedvességmegkötő elemet is tartalmaz, ez az oka annak, hogy senki nem panaszkodott még arra, hogy a lemosó szárítaná a bőrét. KM index: 5 /5 csillag


Cosrx BHA Blackhead Power Liquid  Ez már egy cseppet bonyolultabb termék, pontosan kémiai hámlasztó, azon belül is BHA, 4%-os BHA tartalommal. A Buzzfeed szerint nagyon jó arra, hogy megszabaduljunk a fekete mitesszerektől és a soha véget nem érő aknétól. Már heti 2 használat után látható jelei vannak, segít kontrollálni az olajos bőrt és baba puha bőröd lesz másnap reggelre. Mélytisztító hatással rendelkezik és megszabadít az elhalt hámsejtektől is.



Neogen Real Fresh Green Tea Cleansing Stick: Ez egy igazi különlegesség, arctisztító stick. Tulajdonképpen egy habzó arclemosó, 13 növényi olajjal dúsított, amelyek hozzájárulnak a szennyeződések és a smink eltávolításához, a rúdban található zöld tea levelek pedig enyhén radírozó hatással vannak a bőrre.

4 megjegyzés:

  1. Yoh!

    Az esti rutin szinte minden doramában - romantikus vígjátékban meg pláne - megjelenik, szóval azt már régóta tudtam, hogy erre nagy gondot fordítanak, de hogy ennyi mindent tesznek a szép arcbőrért az azért meglepett.
    Ehhez a cikkhez - muszáj megkérdeznem - honnan szedted össze a lépéseket? :)

    üdv, Zsazsi :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Rengeteg oldalt elolvastam, mielőtt megírtam a bejegyzést, és szinte mindegyik oldalról merítettem dolgokat. Ez az oldal adta az ötletet, hogy megírjam a bejegyzést, és itt is sok dolgot találtam: http://www.life.hu/trend/20170731-a-koreai-nok-szepsegtitikai.html

      Törlés
  2. Nagyon jó lett a cikk, amit írtál! Csak tudnám, felénk miért nem ez a trend a 30 réteg alapozó helyett.
    Egy olyan arcmaszkot már régóta ki akarok próbálni, de még soha nem jutottam a gondolatnál közelebb hozzá ^.^"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :) Na igen, egyszer tuti kipróbálom ezt a 10 lépéses rituálét, hátha beválik. :) Csak előbb be kell szerezni a termékeket hozzá.

      Törlés