Korea ékkövei

9 idol, akik mentális betegségben szenvednek

2020. szeptember 15.
Ahogy az már párszor bebizonyosodott, az idolok élete szöges ellentéte annak a csillogásnak és jólétnek, amit láttatni szeretnének a rajongókkal. Mindig mosoly van az arcukon, de mélyen legbelül sokan szenvednek a saját démonaiktól. Ebben a posztban 9 olyan idolt hoztam el, akik mentális betegségben szenvednek/tek, és erről nem féltek nyilvánosság előtt sem beszélni.

1. Yoongi (BTS)

Yoongi legelőször egy rádióprogramban, még 2014-ben beszélt a depresszió elleni küzdelméről, mialatt a testkép zavarairól kérdezték. Elmondta, hogy rengeteget edzett, hogy le tudjon fogyni, és hogy már a debütálás előtti idők óta depresszióval küzd. 

2016-ban a Grazia magazinnak adott interjúban került elő újra a téma, amikor az első mixtape-jéről, és annak mély, személyes tartalmáról beszélt. A dalokban számos mentális problémájáról beszámolt, köztük a depresszióról, a szociális szorongásáról/fóbiájáról, illetve a kényszerbetegségéről is. A "The Last" című számában pedig arról is beszél, hogyan kérte szakemberek segítségét.

Egy másik interjú során azt mondta,

"A szorongás és a magányosság sosem szűnik meg. Ha pedig úgy döntesz, megbékélsz velük, az egy életre szóló figyelmet igényel."


2. IU

IU 2014-ben beszélt a bulimiájáról. Elmondása szerint úgy érezte, mintha a szíve üres és nyugtalan lenne, mert félt attól, hogy nem tud megfelelni énekesként. Hogy kitöltse ezt az űrt, IU gyakran addig evett, amíg már hányni nem kezdett. Végül szerencsére kezelésbe kezdett és azóta legyőzte a betegséget.

Később, 2016-ban egy koncerten újra előkerült a téma, ekkor már arról beszélt, hogy szintén hasonló okok miatt depressziója is volt, illetve álmatlanságban is szenvedett. Azt mondta:

"Egyáltalán nem tudtam aludni, és így nem tudtam ellátni azokat a teendőimet sem, amiket nappal kellett volna. Ezért voltam olyan csüggedt, és kerültem bele ebben az ördögi körbe."



3. Nam Taehyun

A Casper Rádió adásában egy rajongó elmondta Taehyunnak, hogy álmatlanságban és depresszióban szenved. Válaszként Taehyun bevallotta, hogy ő maga is ezekkel küzd. Elmondta azt is, hogy dühkezelési problémái vannak, és szakértői segítséget kap, és hogy reméli, mindketten túl tudnak jutni ezen.


4. Suzy

Koreai egyik gyöngyszeme, Suzy, akinek látszólag mindene megvan: gyönyörű, híres, gazdag és szereti a népe. És talán épp ez az oka, hogy neki is meggyűlt a baja a depresszióval. 2013-an a Gu Family Book konferencia alatt Suzy sírva fakadt. Később a Healing Campben (koreai talk-show) elmondta, hogy az volt az oka az összeomlásnak, hogy nem tudta, hogyan felelhetne meg az emberek ellentmondásos elvárásainak. Gyerekként bántak vele, mégis elvárták, hogy felnőttként viselkedjen. Suzy kezdetleges stresszje végül odáig fajult, hogy a depresszió tüneteit kezdte el mutatni, például amikor egy barátjával való beszélgetés közepén egyszer csak sírva fakadt.


5. Key (SHINee)

Key története akkor látott napvilágot, mikor hagyott egy kommentet egy rajongója instagram posztja alatt. Ekkor derült ki ugyanis, hogy Key okozott már szándékosan kárt magában. Ez a rajongója is hasonlót tett magával. Key bátorítani akarta, és elmondta neki, hogy neki is volt ez a "rossz szokása" fiatalabb korában, és hogy azóta is viseli a hegeket. A rajongó hála istennek abba tudta hagyni Key bátorító szavainak köszönhetően.


6. Lee Haein

Haein először a Produce 101 versenyzője volt, majd később az I.B.I projektbanda tagja, ám elhagyta az ügynökséget pánikbetegsége miatt. A lány elárulta, hogy a betegsége egy trauma következtében alakult ki, amit korábbi ügynökségénél, az SS-nél kellett átélnie. Mentális és fizikai problémái miatt a lány nem tudta tartania a lépést csapata többi tagjával, akik a debütálásra készültek. Gyógyulása érdekében kilépett a csapatból, és megfogadta a kórház javaslatát, miszerint pihenjen.



7. Henry (Super Junior)

Henry a szokatlan, mégis bájos személyiségéről ismert, ám 2014-ben a rajongók még több betekintést kaptak ebbe a személyiségbe. Kiderült ugyanis, hogy figyelemhiányos és hiperaktivitási rendellenességgel küzdött egészen középiskolás koráig.


8. Lee Joon

Lee Joonnak korábban kellett befejeznie katonai szolgálatát pánikbetegsége miatt. Eredetileg aktív szolgálatú katona volt, annak reményében, hogy képes legyőzni pánikbetegségét. Mivel azonban az állapota nem javult, így a katonaság alkalmatlannak nyilvánította az aktív szolgálatra, és a fennmaradó időt a közszolgálatnál töltötte le.



9. Kang Daniel

Danielnek fel kellett függesztenie a "Touchin'" singeljének promócióit, hogy az egészségével foglalkozhasson. Az ügynöksége jelentette be, hogy a fiút depresszióval, pánikbetegséggel és súlyos szorongással diagnosztizálták. 



Forrás: ITT, ITT, ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése