Korea ékkövei

K-pop kifejezések

2018. március 17.
Rengeteg kifejezés létezik a kpopban, album megnevezésektől kezdve a különböző pozíciókig. Most ezeket igyekeztem összegyűjteni nektek ebben a rovatban.

Kpop kifejezések

Aegyo (애교) - Ez az a cselekmény, mikor az Idolok "cukiskodnak". Kezdetben csak a lányokra volt jellemző, ma már a fiúk is csinálják. (Nem nagyon szeretik, de muszáj nekik)

All-kill - Ez bizony egy nagyon különleges állapot. Azt jelenti, hogy az újjonan kiadott dal minden főbb zenei lista élén áll.

Bias - Ez nem más, mint a kedvenc tagod egy bandából, vagy a kedvenc bandád. Ez tehát nem csak egy idol lehet egy bandán belül, de akár bias bandád is lehet. (Például az én bias idolom Woohyun az Infiniteből, vagy Donghyun a Boyfriendből, a bias bandám pedig az Infinite)

CF - Vagyis Commercial film. Ez reklámot jelent, a CF tehát ennek a rövidítése. Sok idolt kérnek fel arra, hogy reklámozzanak termékeket, szolgáltatásokat.

Concert/Live album -
Ez egy olyan válogatás, ami egy adott koncerten elhangzó dalokat tartalmaz, általában a koncerthez készült különleges feldolgozásokat is tartalmazza.

Comeback (cb) -
Mikor egy banda egy új dallal/albummal tér vissza.

Comeback Stage - Ez az az esemény, ahol először adják elő az új (comeback) számukat a bandá, vagy előadók. 

Compilation album - Ez egy válogatás. Mikor egy előadó kellő mennyiségű dalt kiadott, akkor a legsikeresebbekből egy válogatást készítenek. Néha a tagok válogatják ki a kedvenceiket.

Concept - Ez az adott banda új MV-jének témáját jelenti. Mikor egy banda új albummal jelentkezik, akkor a videóhoz és a lemezhez is egy új téma kapcsolódik. Ez nem csak a klipben, de a fellépéseken is megjelenik. Ezek a koncepciók évről évre, albumról albumra változhatnak.

Dance Break - Ez az MV-ben is szereplő 10-20 másodperces szünet, mikor nincs ének, csak a táncra fókuszálnak.

Digital Single - Egy olyan dal, ami csak online tölthető le. 

Dream concert - Ez az egyik legnagyobb kpop koncert Koreában, ilyenkor a legmeghatározóbb alakjai mind egy színpadon állnak. 

EP - Vagyis minialbum. Hosszabb, mint egy single, általában 20-25 percesek. Dél-Koreában és Japánban ugyan minialbumként emlegetik, de itthon ez a középlemeznek felel meg.

Fan Chant - ez a rajongók által kreált szöveg, amit az idolok dalainak azon részén szoktak kántálni, mikor csak ritmus van, de ének rész nincs. Ez lehet akár csak az idolok neve is, ezzel kedveskednek kedvenceiknek.

Fan Service - Minden olyan megnyilvánulás, amit az idol tesz a rajongóiért. Bármikor előfordulhat, akár koncert alatt, ilyenkor például az ölelésre, esetleg a rajongókkal való csókolózásra is lehet gondolni. De ilyen a póló nélküli fellépés is, vagy esetleg ha egy idol k-drámában szerepel, akkor a zuhanyzós jelenetek, amiktől a sorozat nem kap semmi többletet, de a rajongók igénylik.

Full Album - Ez a teljes hosszúságú album, ami 10 vagy annál több számot tartalmaz.

Goodby Stage - A promóciós időszak utolsó előadását jelent. 

Idol - A kpopban nem sztárok vannak, hanem idolok. Ez a jelző különbözteti meg őket az "énekesektől", mivel az idolok nem csak énekelnek, hanem táncolnak is, műsorvezetők is, színészkednek, modellkednek. 30 éves kor felett nem nagyon használják már ezt, mivel a 30 felettiek nem szeretik, ha idolnak hívják őket. 

Instrumental - Ez a puszta zenei alap, aminél nincs ének.

Lip-sync - Ilyenkor az énekes hangját lehalkítják és a felvételt játsszák be hangosan. Értelemszerűen a magabiztos, tehetséges énekesek nem szeretik ezt a megoldást, és igyekeznek kerülni. Sokszor azonban jól jön, például mikor egy koreográfia nagyon gyors, ugrálós.

LP (long play) - Vagyis nagy album. Ezek összességében nagyjából 45 perc hosszúságúak, vagyis nagyjából 10-12 dalt tartalmaz.

Maknae (
막내) - A banda legfiatalabb tagja.

Mini album - 2-4 számot tartalmazó album.

Mix-Single - Ez a single albumtól eltérően több számot is tartalmazhat, de ezek az albumok általában 15 perc hosszúságúak.

Music Program - magyarul zenei program. Itt promóciózzák az előadók és idolok az új dalaikat, albumaikat. Ezeken az eseményeken díjakat is tudnak nyerni. Itt általában döntően a közönség számít, bár azért több szempont szerint is díjazzák az előadókat. Ilyen szempont például az album eladottság, a videókon lévő nézettség, vagy a zenei listákon a helyezés. De számít a dalok letöltési száma is.
Ilyen zenei programok például:
M! Countdown (csütörtök 18:00), MBC Music Core (szombat 15:50), SBS Inkigayo (vasárnap), KBS Music Bank (péntek), JTBC Music On Top (csütörtök)

MV - Music Videó, vagyis videóklipp.

MR Removed - Így nevezzük, mikor egy zenei előadás alól eltávolítják a zenei alapot, háttér vokálokat, háttérzajokat, és az előadó mindenféle aláfestés nélkül énekli el a dalát. Ám a hangzás torzulhat, egyáltalán nem tökéletes, mivel nem végeznek profi munkát.

PV - A japán popzenében (jpop) ez az MV megfelelője. Mikor a koreai előadók japán nyelvű számmal térnek vissza, akkor azt PV-nek nevezzük. 

Perfect all-kill - Ez annyiban tér el a korábban említett all-killtől, hogy az új szám nem csakhogy vezeti a zenei listákat, de mindegyiket egy időben vezeti.

Repackaged album - ez a már korábban megjelent full album újra kiadása. Általában 2-3 számmal többet tartalmaz és új MV-k is megjelenhetnek rajta. 

Rookie - Vagyis újonc. Az új előadókra, bandákra használják.

Sasaeng (사생팬) - Vagyis őrült rajongó. Azokat hívjuk így, akik képesek követni a kedvenceiket, betörni a kollégiumaikba, ellopni a ruháikat, az ételüket, tudtukon kívül bántalmazni őket, vagy megcsókolják/lefényképezik őket álmukban - miután betörtek hozzájuk.

Showcase Stage - Ha egy régebb óta létező banda nagy változásokon ment keresztül a korábbiakhoz képest, vagy egy frissen debütált banda lép fel, akkor Comeback Stage helyett a Showcase Stage-nek hívjuk az új dallal történő első fellépést. A Showcase ugyanis bemutatást jelent, tehát a friss bandák bemutatkoznak a nagy közönségnek, míg az "átformált" banda gyakorlatilag újra bemutatkozik.

Single - Vagyis kislemez. Ez 1-2 dalt tartalmaz, illetve ezen dalok instrumental változatát. Ezek után általában a nagy albumok következnek. Ezekhez általában MV is készül, és két formája lehet: vagy egy megvehető album a boltokban, vagy egy digitális, amit online letölthetünk és megvásárolhatunk.

Subunit - Ezek a bandák alcsoportjai. (Pl.: Infinite al-bandái az Infinite F és az Infinite H)

Stan - Stan az, aki nem csak kedvel egy adott bandát, hanem utánuk is olvas, infókat gyűjt róluk, hogy jobban megismerje őket, vagy a tagokat külön-külön, illetve ismeri minden számukat, követi őket a közösségi oldalakon.

Teaser - Ez magyarul az előzetest jelenti. Ez lehet képi formában, mikor egy előre megtervezett terv szerint érkeznek az idolokról a teaser (előzetes) képek, vagy épp videók. Érdekesség, hogy ez a to tease igéből ered, ami kínoznit jelent. Van benne valami, elég kínzó várni kedvenceink cb-jére, igaz?

Title Track - címadó dalt jelent. A megjelenő album fő dala, ehhez készül az MV is. Ezt a számot promotálják a zenei show-kban is.

Trainee - gyakornok. Ez az az időszak, mikor az előadókat felkészítik az idol életre. Általában 2-3 évig tart.


Triple Crown - Ez egy díj, amit az idolok akkor kapnak, ha 3 heten át nyernek az M! Countdown-ban és az Inkigayoban.

Ultimate bias - Ez a kiválasztott kedvenc banda tagjaid közül is az abszolút első. 

Ki az idol és ki az előadó? Mi a különbség? 

Idolnak azokat nevezzük, akik a gyakornokságuk ideje alatt táncolni, színészkedni is megtanulnak, illetve sok esetben nyelvórákat is kapnak. Külön felkészítik őket a TV műsorokban való szereplésre is. Ez egy elég komplex, sokrétű kiképzés. Fontos, hogy ők mind le vannak szerződtetve egy adott cégnél.

Az előadók viszont nem minden esetben vannak leszerződtetve, és emiatt a kötöttségeik is lazábbak. Az előadók általában szólisták, néha azonban alkothatnak duókat vagy triókat, de 4 fő felett már bandákról beszélünk inkább. A lényeg, hogy az előadók nem minden esetben idolok, viszont minden idol előadó.

Pozíciók egy bandában

Dancer (댄서) - Vagyis táncos. Őket látjuk a koreok illetve a dance break központjában.  Ők akár szóló részeket is táncolhatnak. Ők általában egy műfajban kiemelkedők.

Leader (리더) - A leader a vezető, ahogy arra az angol szó is utal. Ő irányítja a bandát. Ez nagy felelősséggel jár, például a tagok hozzá fordulnak a gondjaikkal, de ő is tartja a hátát a többiekért. A legfontosabb feladatokat is ő látja. A leader általában a legidősebb tag a bandában, de persze nem mindig, hisz a legalkalmasabbat választják a posztra. Az évek során akár változhat is, ki a leader, de körforgás szerűen is alakulhat, és akkor mindig más a vezető. Olyan is előfordul, hogy egy bandában nincs leader, de általában megfigyelhető, hogy valaki kiemelkedik a csapatból, ha arra van szükség.

Maknae (막내) - Ő a banda legfiatalabb tagja. Általában szófogadó és cuki, aranyos, és ő szokott aegyo-zni is. Ők szívesen fogadják a hyungok oltalmazását. Vannak azonban az úgynevezett "evil maknae"-k is, ők a bajkeverő, gonosz legfiatalabbak.

Rapper (래퍼) - Ő vagy ők kapják a rap részt a dalban. Nagyon sok esetben maguk a rapperek írják ezeket a részeket (Pl. Hoya és Dongwoo az Infiniteben). Ma már minden bandában alaptagnak számít legalább egy rapper.

Visual (비주알) - Na ez a kínos része a csapatnak. Senki se nagyon szeret beszélni róla, főleg nem, az, akié ez a szerep. Az ő feladatuk az, hogy a megkapó, vonzó, szép, jóképű külsejükkel felvonják magukra és így a bandára a figyelmet. Az kínos ez, mert sokszor éreztetik a visualokkal, hogy jelentéktelenek a csapat számára, pedig ők általában más pozíciókat is betöltenek. (Pl.: L (Myungsoo) az Infiniteből. Ám őt szerencsére nem bántják visual pozíciója miatt, hisz emellett énekes és táncos is.)

Vokál (보칼) - Vokál, vagyis ének. Ő énekel az első sorban, neki van a legtöbb szövege. Itt is vannak alcsoportok, de ezek inkább csak névlegesen léteznek, ilyen pl a main vocal (vagyis fővokál) és lead vocal (vagyis vezér vokál). Hogy a kettő között mi a különbség, azt a VIXX N-je (aki a vezérvokál) több kevesebb sikerrel megpróbálta elmagyarázni. Videó ITT.

Előtagok:

Már írtam, hogy létezik main és lead vokál, ezenkívül pedig main és lead rapper/táncos is. A main mindig a fő, ő áll az első sorban, az első helyen. Ezután, egy szinttel lejjebb vannak a lead-ek, vagyis a vezér vokálok/táncosok/rapperek. Ők is ugyanolyan fontosak, mégis egy szinttel lejjebb vannak. Vannak a sub, vagyis a mellék vokál/táncos/rapper. Nekik nem ez a pozíciójuk, de alkalmanként betölthetik, ezért mellék.

Koncepciók:

Kkonminam (꽃미남) - Ez a flower boy megfelelője, vagyis a virágfiú. Ezzel a helyes fiúkat, férfiakat illetik. Ők általában jól viselkednek, végtelenül aranyosak. A kkonminam idolok az ártatlanságukat és tisztaságukat hangsúlyozzák egy-egy előadás során.

Sangnamja (상남자) - Ez igazi férfit jelent, tehát a kkonminam pontos ellentéte. Egy sangnamja keményen dolgozik, és példaértékű életet él. Nem feltétlenül rossz fiúk, bár sokszor nevezik őket így. de egy hazáját védő katona is lehet sangnamja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése